uvegeh1

uvegh2
Az első fénykép és a hátlapja, melyet az IM (Ifjúsági Magazin) nevű "ál nem bolsevik" zenével foglalkozó lap kért. Műtermi felvétel a Lenin körútról. Egyedisége abban rejlik, hogy ezen látható először Bátonyi György első elektromos gitárja, mely egy NDK Musima gyártmányú hangszer, és felbecsülhetetlen értéke abban rejlett, hogy a megszólalásig (és sajna csak addig) hasonlított a "nyugati" hangszerekhez. Lehoczki Tibor első klarinétjával. Így játszottak free jazzt duóban, amíg durván ki nem hajították őket mindenhonnan. A Boráros téri BKV pavilonban egy őrjöngő álmos buszvezető nem díjazta az egyik éjjel egykor történt "szabadtéri fellépést". Az Újpesti művházban, T.Ferenc (14.rendű vádlott)  gitáros és nagyképű zenekara illette keresetlen szavakkal a teljesen formabontó zenét.

"Ekkor döntöttük el, hogy megalapítjuk a világ legnagyobb zenekarát.  A csepeli hév elment a  pofánk előtt, és gyalog hazafelé azon elmélkedtünk, hogy Jaco Pastorius bassgitáros  mellé kit szerződtessünk le dobosnak. Ez nem vicc! Halálosan komolyan gondoltuk... " 
(Bátonyi György visszaemlékezései)
uvegh3

 

 

A japán "Fender" (Squender) gitár. Összesen 3 db volt a Triál nevű állami hangszerkereskedő vállalatnál. Bátonyi György erre volt a legbüszkébb. Az eladó csajt majdnem kirúgták a boltból, mert jatt nélkül odaadta "pult alól neki". Ebben a színben ez az egy darab létezett az országban. (Később ez a hangszer adta az ötletet a precíziós 18 húros egyedi gitár színéhez. )
A háttérben az NDK vermona erősítő, mely siralmas, de elviselhetően szólt, az orosz "bizományis" gitárpedállal, melybe a beázott próbaterembe beleesett a víz, és egyedi hangon szólt.

A hírhedt "Kővári féle" akusztikus gitár, melynek külön története van.

Lehoczki Tibor

uvegh18uveh26

 

uvegpestan5

Az első színes kép azokból az időkből: Bátonyi György.

(Készítette: Seregély Katalin)

elveszett

Itt hiányzik az a kép, amely Pataj László dobost ábrázolja a Szigony utcai lakásában, ahogy veri a dobokat, mint az állat. Sajnos nem sikerült ilyet szerezni, mint ahogy a vele rögzített felvételek is elvesztek.

1984-1986. Az ÜVEGPEST előtti évek