ÜVEGPEST Fényképek:

Sajnos nagyon nagy tragédia történt a képek terén. A  zenekarról készült fényképek szinte mind egy szálig eltűntek. Kolozsi Mónika fotóművész a negatívokat rendszeres költözése során az elmúlt 25 év bujkálásának beteljesüléseként elhagyta. Ennek nem tulajdonított különösebb jelentőséget.

Az akkori könyörgésekre a dedikált fotókat rendre odaadtuk a rajongóinknak, vagy az újságok többet is elkértek, de se meg nem jelentek, se vissza nem adták őket. A magángyűjteményeket vagy elvitték, vagy ki kellett dobni, vagy egyelőre nyoma veszett. Rengeteg képet kértek el a külföldi barátok és lemezkiadó Managerek. Na persze jutott belőle a BM aktákba is dögivel. A " Veto Action" kazetta  színes illegális borítóját különösen "kedvelték"!

Az itt látható képek Isteni csoda, hogy hevenyészett alkalmi kazettaborítóként, plakátmaradványként megmenekültek. A jelenlegi technikai eljárással a VHS videók jeleneteit lehetett alkalmi színes fényképpé varázsolni. Pokoli rossz minőség.
Még reménykedem, hogy előkerül egy-két kép, innen- onnan. Akinek van ilyen, nehezen adja ki a kezéből.

A képeken nyomon követhető a "polgárpukkasztás" (elvtársi életmód fikázása). Ma ez a "bátorság"már standard árucikké silányodott. Sztár módon pózolni Leninvárosban a komcsi obeliszk előtt, ugyanolyan mámorító volt, mint temetőben hangszerrel virítani, vagy zsíros kenyérrel ülni "kiváló dolgozó" érdemrenddel a kukatárolóban. Imádtunk "pózolni", amitől a kommcsiknak kinyílt a bicska a zsebében. (Betöltődött magától a munkásőr AK47-es.) Ennyi nagyképűség belefért.

Nem léteztek fotótechnikák! Gyengébbek kedvéért csak filmes fényképezőgép létezett. Ebből is az NDK vagy az szovjet CCCP. Az 1984-es fekete-fehér képek SMENA 8M géppel készültek 135 filmre. 24 képkocka fekete-fehér.  A többi technikai adat ismeretlen. Színes film már volt, de az előhívási költsége jóval meghaladta a fekete-fehérét. Minden magnókazettába kellett tenni egy fényképet, és írógéppel többször rá kellett gépelni a zenekar nevét, hogy méretre vágás után jól látsszon.
Ez a néhány kép így maradt fenn.

 

fooldal

1984-1986
uvegpest84


1986-1987uvegpestjazzrock


1987-1990uvegpestzenekar3
zenit