ÜVEGPEST VIDEÓK:

VHS vágatlan amatőr felvételek. A hanghiba és kép "normális", mert az akkori videokamerákon képtelen volt szabályozni az operatőr. Nem volt NET, mobil, és komputerek. Egy egész lakótelepen talán ha két videomagnó volt! Attól félek, hogy valami akadémiai diplomás analfabéta nekiáll ezt zeneileg értékelni és leszarozni.
A fellépések szigorúan állami engedélyhez voltak kötve. (ORI) A diktatúrában az "efféle" zenei megnyilvánulások illegális klubokban hallgatólagos engedély nélkül, "zárt ajtók" mellett zajlottak. Általában valami egész más volt hivatalosan "meghirdetve". Ha szerencséd volt, valami akkori rajongó kölyöknek rendőr volt az apja, és nem vittek el a második szám után, mert ciki lett volna a kapitányságon, ha kiderül, hogy a közönségben volt. Utólag tudom, ha megtalálták volna a VHS kazettát, csak az mentett volna meg, hogy a rendőrségen sem volt min lejátszani.
Ezt a fajta illegális Jazz- Rock fusion zenét hivatalból kellett felszámolni, mert a legveszélyesebb volt a diktatúra kultúrpolitikáját illetőleg. Az ilyen koncertekre nem az "alsó" néposztály járt. Az ilyen összejövetelek verték be a szöget a hatalmi elit koporsójába, és vezettek el a rendszer pár év múlva történt keserű összeomlásához. Ez volt a legnyitottabb intellektuális műfaj. Érteni kellett a hangszerekhez és nem lehetett azt kommunikálni, hogy "proli rétegzene", de akadémiai öltönyös állami bazseválást sem lehetett belőle szervezni. A közönség soraiban a letagadott elit. A "belső emigráció"! Leendő élsportolók, miniszterek, gazdasági vezetők, helyi élet megatározó alakjai,, akkor még vastagon elnyomva. Jó néhányuk ma is tagadja, hogy ott volt.
Míg a zenekarok többsége igyekezett "benyalni" magát az eladható szocialista kultúrába, voltak, akik egy fillér nélkül szembeszálltak. Ezeknek a koncerteknek semmi sem adja vissza a hangulatát! A közönség is "vásárra vitte a bőrét". Fel sem fogta senki akkoriban, mi történik.

Ezzel a magyar  illegális amatőr videó gyártás aranykorszaka végképp lezárult. Köszönet mindazoknak, akik vásárra vitték a bőrüket a diktatúrában, hogy ez a szánalmas emlék megmeneküljön.
Bővebb történelmi háttér: politika gomb.

 

uvegpest30uvegpest2uvegpest11uvegpest50
fomenu

video

Tv